FOTO: Izložbom “Bosanska srednjovjekovna pismenost” u Visokom obilježena Europska noć muzeja

U prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko, a povodom Europske noći muzeja, večeras je upriličeno svečano otvorenje izložba “Bosanska srednjovjekovna pismenost”, visočkog autora Mehmeda Kardaša. Veliki broj članova političkog i kulturnog života Visokog, kao i mnogi zaljubljenici u historiju Bosne i Hercegovine, posebno srednjovjekovni period, posjetio je večeras ovu izložbu, koja je posjetiocima ponudila mnogo zanimljivosti kada je riječ o historiji pisma u BiH.

Zavičajni muzej Visoko još od 2007. godine, u saradnji sa Udruženjem ICOM – Nacionalni komitet BiH organizuje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja. I ove, kao i prethodnih godina, Zavičajni muzej Visoko ponudio je tim povodom mnogo sadržaja, a nešto više o tome nam je kazala Mubera Pulo, predstavnica Zavičajnog muzeja Visoko.

“Već devet godina Zavičajni muzej Visoko dio je svjetske zajednice muzeja koji obilježavaju Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja, na što smo jako ponosni. Kao što je poznato Međunarodni dan muzeja je 18. maj, a Europska noć muzeja je u najbliža subota u odnosu na 18. maj, što je ove godine 21. maj. Povodom Međunarodnog dana muzeja ove godine organizirali smo edukativnu radionicu pod nazivom ‘Bosančica’, u okviru koje su visočki srednjoškolci učili o srednjovjekovnom pismu Bosne i Hercegovine. Radionicu je vodio mr. Mehmed Kardaš, koji radi na UNSA i UNZE na predmetu Historija Bosanskog jezika.” – kazala je ovom prilikom za portal Visoko.co.ba Mubera Pulo, govoreći o Međunarodnom danu muzeja u Visokom, dodavši:

“Ove godine smo željeli da cjelokupnu, a ne samo stručnu javnost, zainteresiramo za historiju nastanka i razvoja jezika u Bosni i Hercegovini, te je tako i večerašnja izložba povezana sa našim ovogodišnjim nastojanjem, a nadamo se da će to javnost prepoznati.”

Pored samog autora ideje i koncepta izložbe, u izradi ove izložbe učestvovala su i tri autora postavke Habiba Efendira-Čehić, Đenana Ganić i Mubera Pulo, dok tehničku realizaciju izložbe potpisuje Nermin Keso.

Po otvaranju izložbe, koju je otvorio njen autor, razgovarali smo i sa promotoricom večerašnje izložbe, mr. sc. Zenaidom Karavdić, koja nam je govorila više o značaju izložbe.

“Pismo je glavno sredstvo kojim se prenose civilizacijske tekovine s prethodnih na buduće naraštaje, te je vrlo važan izvor podatak za sve nas danas. Sama izložba ‘Bosanska srednjovjekovna pismenost’ svoju svrhu je našla u očuvanju pojedinačnih dokumenata iz kojih saznajemo o vremenu i običajima iz kojih ti tekstovi dolaze, kao i o počecima pismenosti na bosanskom jeziku. Posebno je ova izložba značajna jer prvi put predstavlja sakralne, vjerske dokumente, koji su često ostajali po strani, a kao i ostali dokumenti vrlo su dragocjeni svjedoci vremena koje nam svoje tajne nudi u tim preživjelim zapisima.” – govorila je ovom prilikom Karavdić za portal Visoko.co.ba.

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa večerašnjeg otvorenja izložbe “Bosanska srednjovjekovna pismenost”, sa fotografijama koje je načinio naš fotoreporter.

 

Visoko.co.ba

 

Categories: Fotogalerija, Novosti

Tags: ,