Elvedin Šabanović- U Visokom nema ništa što je ‘manje važno’

U Muzeju se čuvaju vrijedne zbirke predmeta i dokumenata kao što su numizmatička, arheološka, srednjovjekovna, etnografska, orijentalna, zbirka oružja, umjetnička zbirka, muzejska biblioteka, arhiv i slično

Dan 29. avgust se od 1996. godine obilježava kao Dan općine Visoko, a tadašnja Odluka temelji se na činjenici da je upravo na taj dan, davne 1189. godine nastala i čuvena povelja Kulina Bana, prvi poznati dokument jednog vladara izdat vladaru druge države i ujedno najstariji pisani dokument u historiji Bosne. U sklopu cjelodnevnog obilježavanja Dana općine Visoko, 29. avgusta ove godine na svečanosti u Milima u Arnautovićima kod Visokog, upriličen je i ceremonijal u sklopu kojeg je uz prethodne zaštitne arheološke radove u funkciju puštena i novoizgrađena dionica puta, kojom se izmješta postojeća cestovna komunikacija koja je do jučer presijecala ovo stolno i grobno mjesto bosanskih vladara, kao dugogodišnji problem ne samo ove lokalne zajednice već i države Bosne i Hercegovine, obzirom da se radi o jednom nacionalnom spomeniku. Ovom prilikom mnogobrojnim prisutnim na svečanosti, obratili su se načelnica Općine Visoko, mr. sci. Amra Babić, doc. dr. Adnan Kaljanac, direktor Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr. Enes Dedić sa Instituta za historiju iz Sarajeva, te direktor JU „Zavičajni muzej“ u Visokom mr. sci. Elvedin Šabanović.

Svečano otvorenje saobraćajnice u Milima

“Današnji 29. avgust 2018. g. nekako je drugačiji, i nekako posebniji u odnosu na prethodne. Zajedno sa općinskom administracijom Općine Visoko koju uspješno predvodi gđa. Babić, do jučer nemoguće danas smo učinili mogućim. Danas zatvaramo lokalitet Mili u Arnautovićima, nacionalni spomenik, tako što smo uspjeli na periferiju ovog spomenika izmjestiti novu cestovnu dionicu i bar za neko vrijeme riješiti problem oko kojeg se godinama samo pričalo. Mi smo strpljivo šutjeli i radili i danas stvaramo uvjete da ovaj lokalitet definišemo kao arheološku cjelinu tako kada je zatvorimo. To je bitno zbog budućih arheoloških istraživanja na ovom mjestu, ali i zbog stvaranja mogućnosti za nekom ljepšom turističkom slikom Visokog i Bosne i Hercegovine uopće, barem kada je arheološki turizam u pitanju“, rekao je Šabanović. Upravo je na Milima 1377. g. krunisan bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić“.

Ovom prilikom smo upriličili i intervju sa direktorom Muzeja mr. sci. Elvedinom Šabanovićem.

JU „Zavičajni muzej“ u Visokom prema unutarnjoj sistematizaciji radnih mjesta i poslova pripada 12 radnih mjesta od čega trenutno u Muzeju radi petero uposlenih. Direktor Šabanović ističe da se osnovna djelatnost Muzeja finansira transferom kantonalne vlade Zeničko- dobojskog kantona, koja na isti ili sličan način finansira i preostale institucije kulture na prostoru ovog kantona. „Obzirom da su ova sredstva nedostatna za neke druge redovne intervencije, budžetom Općine Visoko planiraju se i godišnja grant sredstva u nedostatnom, ali vrlo potrebnom materijalnom iznosu, bez kojeg bi ovaj Muzej teško ostvarivao neke od ciljeva ciljeve zbog kojih u konačnici i postoji. Ovdje treba dodati i sredstva viših nivoa vlasti do kojih se u ovom Muzeju uglavnom dolazi kroz kvalitetne aplikacije po različitim projektima, i to su naravno namjenska materijalna sredstva samo za te projekte“, navodi direktor Šabanović.

Zgrada Muzeja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pretrpjela ogromna oštećenja. Zalaganjem uposlenih i tadašnjeg menadžmenta, posebno prethodnog direktora, Senada J. Hodovića, lokalnih vlasti i federalnih institucija u periodu od 2008. do 2012. zgrada je generalno obnovljena i u njoj trenutno funkcionišu kancelarijske prostorije, depoi, izložbena galerija i slično. Direktor navodi da se u Muzeju čuvaju vrijedne zbirke predmeta i dokumenata kao što su numizmatička, arheološka, srednjovjekovna, etnografska, orijentalna, zbirka oružja, umjetnička zbirka, muzejska biblioteka, arhiv i slično. Privode se kraju i proceduralne aktivnosti oko uspostavljanja prirodoslovne zbirke, digitalizacije knjižnog fonda sa ciljem otvaranja stručne muzejske biblioteke cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti, uspostavljanju Kluba prijatelja muzeja, formiranju muzejskog Zbornika radova “Kulin“ itd., sve sa ciljem stvaranja boljeg i ljepšeg ambijenta za uposlene u Ustanovi, ali i za sve poštovaoce kulture kako na području općine Visoko, tako naravno i u cjelokupnoj državi i regionu.

„Nažalost, danas se originali mnogih važnih predmeta od neprocjenjivog društvenog značaja, ne nalaze u Visokom, već, uglavnom, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, ili u sličnim institucijama u zemlji i regionu. Ti predmeti su pronađeni upravo na području današnjeg Visokog i najrealnije je bilo da i ostanu u Visokom. To su lokaliteti poput Mila u današnjim Arnautovićima, Biskupići, lokalitet Starog grada na Visočici i slično. Uz originale uglavnom posjedujemo i vjerne replike takvih predmeta i svi su važni. U Visokom je uglavnom sve važno, i ništa nema manje važno“, kazao je direktor Šabanović.

Susret prošlosti i budućnosti

Govoreći o najvećim problemima i ograničenjima za funkcionisanje Muzeja, direktor kaže da je najbitnija stvar povećati broj uposlenih u Muzeju kao i osigurati finansijska sredstva za dalju rekonstrukciju zgrade Muzeja. On dodaje da je za takve poduhvate potrebna je i politička podrška te da će ishod biti poznat tek nakon oktobarskih parlamentarnih izbora.

Svako društvo nastoji saznati što više o svojim historijskim i kulturnim korijenima te istražiti i očuvati spomen na vlastitu baštinu. U odgoju i obrazovanju djece i mladih kulturna baština nosi ogroman potencijal, pa stoga muzejski prostori predstavljaju primjereno mjesto neformalnog učenja i istraživanja sadržaja baštine. Muzeji kao čuvari baštine i medijatori kolektivnog iskustva prenose kulturne kodove mladim naraštajima onemogućavajući njihov zaborav i propadanje.

U deset nedovoljno poznatih zanimanja u različitim edicijama navode se zanimanja poput arhiviste, arheologa, muzeologa, konzervatora, muzejskog dokumentariste i slično. Direktor Šabanović kaže da je to dodatni razlog zbog čega nastoje da posebno kod mladih ljudi probude interesovanje za arheologiju, etnologiju, historiju i općenito muzejsku djelatnost. „Osim na individualnom planu, to ponajprije možemo uraditi kroz različite vidove saradnje sa ustanovama obrazovanja, posebno kroz srednje škole i fakultete, ali i ostale nivoe obrazovanja u našoj zemlji. To je jedna šira priča koja ne zavisi isključivo samo od muzeja koje imamo širom Bosne i Hercegovine“, navodi mr. sci. Elvedin Šabanović.

Na usluzi domaćim i stranim turistima

Na osnovu Rješenja Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko- dobojskog kantona od 29.06.2018. i Stručnog mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika FBiH od 07.05.2018. godine, u julu ove godine implementirano je probno arheološko istraživanje na lokalitetu Arheološko područje Mile – Krunidbena i grobna crkva bosanskih kraljeva, Arnautovići, općina Visoko. Izvođač radova bio je Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a sredstva za izvođenje radova u cijelosti je obezbjedila Općina Visoko. Direktor kaže da je planirano da se do polovine naredne godine nastave arheološka iskopavanja na Starom gradu Visoki, a za ovu namjenu sredstva je obezbjedilo Federalno ministarstvo kulture i sporta. „Ove i slične aktivnosti potrebne su ne samo Visokom, već i cijeloj Bosni i Hercegovini ako govorimo o turizmu i turističkoj ponudi. Skoro je otvoren i turistički info centar, koji je osnovan pri Službi za finansije, privredu i društvene djelatnosti Općine Visoko, koji pruža sve neophodne informacije o turističkoj ponudi grada, podatke o raspoloživom smještaju, aktuelnim zbivanjima u gradu, kao i turističke karte i suvenire, i tom prilikom gosti su mogli posjetiti neke od značajnih mjesta poput Tabhanske džamije, Franjevačkog samostana Sv. Bonaventure, Crkve Sv. Prokopija, kao i sadržaje u parku Ravne 2 Fondacije AP:BPS. Potrebna je svakako tjesnija saradnja ustanova javnog karaktera i nevladinih institucija kako bismo ne samo povećavali broj posjetitelja koji dolaze u Visoko i okolne bosanskohercegovačke gradove, već na taj način polako, ali sigurno uvodili i potrebnu institucionalnost u ovoj sferi života“, zaključuje direktor Šabanović.

litteratus.co.ba

Categories: Novosti