Europska noć muzeja i Međunarodni dan muzeja

izlozba muzejPovodom obilježavanja Europske noći muzeja, 16. maja 2015. i Međunarodnog dana muzeja 18. maja 2015. godine, Zavičajni muzej – Visoko u saradnji sa arheološkim udruženjem „Panteon“ iz Sarajeva organizuje niz aktivnosti.

Ovogodišnji program Noći muzeja započinje izložbom simboličnog naziva „REQVIEM“ koja je osmišljena s ciljem poentiranja kritičnog stanja u kojem se nalazi bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe, koje propada zbog neadekvatne zaštićenosti od strane institucija države kao i nesavjesnog odnosa građana prema vlastitoj prošlosti, tradiciji i kulturi. Upozoravajuće stanje naslijeđa prezentiraće se putem fotografija i umjetničkih slika koje će mladi umjetnici predstaviti na svoj način javnosti.
Povodom Dana muzeja bit će organizovane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola iz Visokog.
Radionica pod nazivom „Zaviri u prošlost“ namijenjena je osnovcima koji će se okušati u arheološkom istraživanju na terenu i restauratorsko-konzervatorskim tehnikama. Djeci će između ostalog biti omogućeno da se u sklopu radionice slikaju kao kralj i kraljica, da se ispišu njihova imena srednjovjekovnim krasnopisom sa pečatom ljiljana.
Radionica pod nazivom „Oživi svoju prošlost“ namijenjena je učenicima srednjih škola koji će se okušati u ulozi etnologa donoseći sa sobom razne priče i predanja iz kraja. Glavni segment radionice su stari predmeti koji više nisu u aktivnoj upotrebi, a koje će prezentovati učesnici ove radionice i od kojih će se napraviti jedna manja izložba.
Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže manifestaciji.
IzlozbaMuzej

magazinplus.eu / zavicajnimuzej.com

Categories: Izdvojeno, Novosti