Faktor: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili …

Idejni projekat Ilme Sirčo: Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili čuvao bi temelje državnosti naše zemlje

U okviru Festivala umjetnosti i kreacije Many Men Showa 5 (MMS) 28.08.2017.g., u Zavičajnom muzeju u Visokom prezentiran je projekat Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili.

U cilju da sačuvaju od propadanja nacionalci spomenik “Mili”, lokaliteta koji je jedinstveni simbol državnosti Bosne i Hercegovine, projekat je realiziralo Udruženje Setup.

– Prvenstveno Muzej srednjovjekovne Bosne podrazumijeva našu želju da se sačuvaju artefakti koji su nađeni na tom lokalitetu, da se zaokruži jedna cjelina, da se zaštiti taj objekat i to arheološko nalazište. Ako ostane ovako neće valjati. Svi mi znamo šta su Mile, ali niko ne vodi računa šta Mile mogu, odnosno trebaju biti. Mi smo napravili korak u smislu da razmišljamo šta dalje uraditi, jer današnje Mile propadaju. Svakodnevno imamo konstantnu degradaciju tog prostora, a mi ga želimo sačuvati od daljeg propadanja, s tim da dodamo nove sadržaje koji bi popunili taj historijski kompleks – kazala je za Faktor Ilma Sirčo, autorica idejnog projekta Muzej srednjovjekovne Bosne-Mili.

Ističe da bi Muzej bio otvorenijeg tipa, kako bi se na taj način izbjeglo uništavanje postojećih pronalazaka, a koji bi bili dio u okviru institucije.

– Tek danas izlažemo projekat i nadam se da će biti pozitivnih reakcija. Ne mora Muzej izgledati kako sam ja zamislila, ovo je ideja, vjerovatno će ih biti još, ali, ovo je prvi korak o priči o Milama za budućnost. Veliki sam patriot, volim svoj grad Visoko i bitno mi je da sada, kada je ekspanzija u turizmu, obogatimo ponudu našeg grada. Voljela bih da ljudi vide Visoko mojim očima. Jer, Visoko ima priču, samo je treba prezentirati na pravi način – istakla je Sirčo.

Podcrtava da će nastojati da se svi pronalasci, nađeni na lokalitetu Mila, tu i vrate, i budu dio postavke Muzeja.

– Problem je što su podaci istraživanja izgubljeni, ali, prema informacijama koje imam, jedan gospodin iz Zagreba već 13 godina istražuje samo o Milama, I uspio je doći do Pačovih istraživanja, a znamo da je upravo on napravio prva istraživanja. Željno isčekujemo njegovu knjigu koja će nam mnogo pomoći u realizaciji projekta. Mi želimo da zaokružimo priču o srednjovjekovnoj Bosni na lokaciji gdje su se potpisivale povelje, gdje je Kulin ban krunisan, gdje su odigrani najznačajniji događaji iz tog perioda – naglasila je Sirčo.

Arheologinja Lejla Bečar skrenula nam je pažnju da je pitanje Mila kompleksno iz više razloga, a među prvima je navela veliki broj privatnih vlasništva, koje trebaju da rješavaju instance vlasti.

– Incijativa Setap je nešto pozitivno, bez obzira da li će taj Muzej ikada zaživjeti i izgledati ovako, ali je izuzetno pozitivno jer pokreće priču o Milima kao jednom od najznačajnijih nacionalnih spomenika BiH na kojem se temelji državnost njena i kojem definitivno trebamo posvetiti više pažnje – poručila je Bečar.

Podsjetimo, arheološko područje Mile/Arnautovići – mjesto nastanka bosanske vlastele i mjesto krunisanja, te grobne crkve bosanskih vladara, proglašeno je nacionalnim spomenikom 2. jula 2003. godine.

Categories: Novosti

Tags: