Foto: Izložba uz Dan Grada Visokog

Izložba “SREDNJOVJEKOVNE POVELJE I PEČATE BOSANSKIH VLADARA I VLASTELE”

U okviru svečanog Programa obilježavanja 29. augusta – Dana Grada Visokog, sinoć je u prostorijama JU „Zavičajni muzej“ Visoko predstavljena izložba pod nazivom „Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele“ autora Jasmina Mandžukića, profesora historije.

Izložbom se posjetiteljima JU “Zavičajni muzej“ Visoko pokušao  dočarati period Bosanskog kraljevstva, ali i da se posmatranjem raznovrsnih dokumenata i pečatnih slika stekne jasnija predstava o bogatoj produkciji vladarskih kancelarija u srednjovjekovnoj Bosni.

Nakon sjajnog uvodnog muzičkog performansa Ansambla „Fugato“, prisutnim se obratio direktor „Zavičajnog muzeja“ Visoko , Elvedin Šabanović kao i sam autor izložbe Jasmin Mandžukić, koji su se zahvalili gradonačelnici Amri Babić, gradskoj administraciji i svim onima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji manifestacija povodom Dana Grada Visoko, kao i da je ova Izložba najbolji način da se obilježi ovaj značajan datum za Visoko i njegove građane.

Izložbu je, u ime gradonačelnice Amre Babić , otvorila njena pomoćnica Edina Ferizović, nakon čega je uručila prigodne poklone direktorici JU „Muzej Tešanj“ kao i autoru Izložbe.

Posjetitelji su potom imali priliku da pogledaju izložene dokumente i nauče mnogo toga o historiji našeg grada, naše države.

Press Grada Visoko

Categories: Novosti