POSJETA ETNO RADIONICI U GODUŠI U OKVIRU SIMPOZIJA INTERNACIONALNOG VIJEĆA ZA TRADICIONALNU MUZIKU

U periodu od 5.-8. aprila 2017. godine u prostorijama Muzičke akademije u Sarajevu održan je 21. Simpozij Internacionalnog vijeća za tradicionalnu muziku (ICTM). ICTM je nevladina organizacija (formalni savjetodavni organ UNESCO-a).

Na Simpoziju je učestvovalo 40 eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta, koji djeluju kao Studijska grupa posvećena dokumentovanju, istraživanju i očuvanju tradicionalnih muzičkih instrumenata.

Pored mnogobrojnih etnnomuzikoloških istraživanja predstavljenih na Simpoziju, prezentiran je i rad prof. mr. Lejle Džambazov, koja je također član Odbora Internacionalnog vijeća za tradicionalnu muziku za BiH.
Rad koji je nastao kao diplomski rad 2005. godine, posvećen je tradicionalnom načinu izrade svirala-frula u Goduši na primjeru majstora Vehaba Haliovića kao istraživanje sprovedeno s ciljem zaštite nematerijalnog kulturnog nasljeđa.
Tim povodom, gosti su imali priliku svjedočiti jedinstvenom procesu izrade goduških frula u prostorijama BKC-a Sarajevo, tokom radionice za studente Muzičke akademije, a potom i posjetiti Godušu i Etno kuću / etno radionicu u Goduši.

Svi radovi sa simpozijuma biće publikovani u okviru izdavačke djelatnosti ICTM-a, u okviru zbirke, pod nazivom: Studia instrumentorum musicae popularis IV (New Series).

Linkovi:
ICTM za BiH-
https://ictmbih.wordpress.com/
ICTM-
http://www.ictmusic.org/

Categories: Fotogalerija, Novosti