Zavičajni muzej Visoko: Čuvar vrijednih eksponata prirodnog i kulturnog naslijeđa

Zavičajni muzej Visoko osnovan je 7. aprila 1953. godine i već nekoliko decenija plijeni pažnju posjetilaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta. Smješten je u objektu sagrađenom 1902. godine koji je prvobitno imao funkciju Gradske općine – Beledije, a koji je spomenik prve kategorije objekata kulturno-historijskog nasljeđa na području općine Visoko. Ipak, muzej u ovoj zgradi nalazi se od 1957. godine.

Zbirke Muzeja istaknute na nekoliko lokacija 

U muzejskom lapidarijumu nalazi se stalna postavka s originalnim kamenim eksponatima i nekoliko gipsanih replika iz različitih historijskih epoha. Muzej od 2006. posjeduje depandans Etno soba/Etno radionica u Goduši, a od 2015. depandans  sa stalnom postavkom ”Otpor agresiji ‘92.-‘95.” u Kulturnom centru ”Altindag-Visoko“ u Prijekom.

U muzeju posebnu pažnju posvećuju očuvanju starih visočkih zanata – opančarstva, čibučarstva i grnčarstva – kao dijelovima kulturnog nasljeđa lokalne zajednice.

Fundus Zavičajnog muzeja predstavljen je u osam zbirki, fonoteci, općinskom Arhivu i muzejskoj biblioteci.  Mubera Pulo, viša kustosica Muzeja, izjavila je kako Muzej na početku nije imao svoj prostor i u tom periodu su većinom skupljani eksponati za zbirke i rađeno je na konačnom izgledu Muzeja.

”U početku je bila ideja da se prikupi što više materijala iz perioda Narodnooslobodilačkog rata 1941.-45., da bi vremenom Muzej poprimio raznovrsne sadržaje. Tako da danas ima osam različitih zbirki. Sam termin zavičajni govori o tome da je muzej kompleksnog tipa, da sadrži veliki broj zbirki i da je zastupljeno, ne samo područje općine Visoko nego i šire. Samo Visoko je bilo centar srednjovjekovne bosanske države, poslije toga centar nahije, a poslije i centar sreza“, pojasnila je Pulo.

Upitana za najvredniji eksponat, Pulo je kazala kako je teško izdvojiti jedan pošto je riječ o velikom broju eksponata, a pojedine zbirke posjeduju i nekoliko hiljada njih.

U planu realizacija stalne postavke muzeja

Ukazala je i na činjenicu da objekt nije pravljen za potrebe muzeja i da prostor ne dozvoljava da se pokaže sve što ovaj muzej posjeduje.

”U ovom dijelu imamo kamene eksponate, na spratu je izložbeni prostor koji još uvijek nismo opremili stalnom postavkom iz jednostavnog razloga što pripremamo raznovrsne sadržaje i različite izložbe prezentujemo. Mada, imamo u planu u skorije vrijeme da realizujemo stalnu postavku. To bi bilo jako bitno, zato što bi taj prostor iskoristili da prezentujemo najreprezentativnije eksponate koje sadrže naše zbirke,“ pojasnila je Pulo.

Muzej posjeduje i bogatu numizmatičku zbirku i sadrži numizmatičke jedinice iz skoro svih epoha i civilizacija na ovom prostoru. Eksponati su grupisani na rimski, grčko-ilirski, srednjovjekovni bosanski, ugarski i dubrovački novac te metalni i papirni novac iz osmanskog i austrougarskog  perioda, zatim perioda Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, NDH i Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Ekipi Anadolu Agency (AA) pokazan je dio bogate numizmatičke zbirke, odnosno jedinice iz perioda osmanskog doba pronađeni u Crkvi sv. Nikole u Milima.

Arheološka zbirka je najobimnija zbirka Zavičajnog muzeja. Obuhvata materijal svih ubiciranih, rekognosciranih i arheološki istraženih nalazišta s područja visočke kotline. Podjela zbirke izvršena je prema mjestu nalazišta/lokalitetu. Sadrži raznovrsne arheološke jedinice među kojima su nalazi od stakla i keramike, kameni i kremeni nalazi, nalazi od metala, nakit, osteološki nalazi, ostaci predmeta od drveta i tome slično.

Pulo je podsjetila kako je samo Visoko bogato arheološki i obiluje arheološkim lokalitetima, počev od lokaliteta iz mlađeg kamenog doba, pa sve do novije historije.

”Arheološka zbirka je zaista veoma bogata i tu bih istakla da na teritoriji općine Visoko imamo nacionalni spomenik koji se odnosi upravo na taj period, lokalitet neolitskog naselja Okolište. Samim tim, možemo reći da su ti eksponati najstariji”, rekla je Pulo.

Eksponati potiču iz antičkog/rimskog, srednjovjekovnog i osmanskog perioda.

Srednjovjekovna zbirka u svom fundusu sadrži raznovrsne eksponate koji se mogu podijeliti na podzbirke: kameni nalazi/arhitektonski ulomci, oružje, srednjovjekovne karte, makete, keramika, staklo, gipsane replike, fotokopije i fotografije povelja i dokumenata.

Bogata etnografska zbirka, najstariji dokument iz 1760.

Etnografska zbirka, pored arheološke, najobimnija je zbirka Zavičajnog muzeja u Visokom. Zbog raznovrsnosti i velikog broja eksponata materijal zbirke je podijeljen na sedam podzbirki, tekstilni predmeti i nošnje, zanati, trgovina, arhitektura, oružje i pribor, oruđe i alat i ostali predmeti svakodnevne upotrebe.

Uposlenici Muzeja ekipi AA su pokazali astrolab – drvenu spravu s uglomjerima koja je služila muvekitima za određivanje vremena. Potiče iz 1917. godine, odnosno 1336. godine po hidžri.

Oružje koje je pokazano potiče većinom iz osmanskog perioda, odnosno uglavom iz 17. i 18. stoljeća.

Jedna od zanimljivijih zbriki jeste orijentalna zbirka dokumenata koja sadrži djela pisana na orijentalnim jezicima i djela na bosanskom jeziku pisana arapskim pismom. Pored rukopisa, zbirka je obogaćena i štampanim dokumentima.

Najstariji dokument koji Muzej posjeduje jeste rukopis ilmihala koji potiče iz 1760. godine.

Viša kustosica je rekla kako je ova zbirka posjeduje veliki broj dokumenata općinskog arhiva iz osmanskog perioda, a i kasnije.

Pulo je pokazala divit s kalemima iz 18. stoljeća, kao i sidžil visočkog kadije koji potiče iz perioda 1825.-1829. godina. Riječ je o jednom od tri visočka sidžila i pisan je na osmanskom turskom jeziku.

Pulo je pokazala i tradicionalne visočke šarene opanke, nanule, jemeniju i žensku ćurdiju.

Nekoliko hiljada posjetilaca godišnje 

Govoreći o opancima, Pulo je podsjetila kako se u to vrijeme nisu pravili opanci za desnu i lijevu nogu, nego su bili jednaki, a vremenom i nošenjem su prilagođavani obliku noge.

Geološko-paleontološka zbirka sadrži tri podzbirke, minerali-rude, stijene i fosili, a nova istraživanja trebala bi dovesti do dopunjavanja zbrike.

Također, muzej posjeduje i zbirku oružja i predmeta iz Prvog i Drugog svjetskog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zbirka je dopunjena ručnim modelima manjih primitivnih pušaka, ručno rađenih od vodovodnih cijevi i sličnog materijala.

Najmlađa zbirka muzeja je umjetnička zbirka, a u svom manjem fundusu posjeduje originalna djela visoke umjetničke vrijednosti.

Muzej je imao i svoj štand na Sajmu turizma održanom u oktobru u Sarajevu, gdje je privukao pažnju mnogih, a uposlenici su zadovoljni činjenicom da Muzej godišnje posjeti nekoliko hiljada ljudi, među kojima su najviše učenici osnovnih i srednjih škola.

(AA) – Aldijana Hadžić

aa.com.tr

Categories: Novosti