Zavičajni muzej Visoko na 39. sarajevskom Festivalu turizma

SVEČANO OTVOREN FESTIVAL TURIZMA U SARAJEVU

Općina Visoko ove godine učestvuje na 39. sarajevskom Festivalu turizma, koji je večeras svečano otvoren u Domu mladih, KSC – a Skenderija.

Na otvorenju je upriličen zanimljiv kulturno – zabavni program, a zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Indija.

Za posjetioce Festival turizma će biti otvoren od sutra (četvrtak, 19. oktobar), pa do subote (21. oktobar).

Općina Visoko na svom štandu će predstaviti promotivni materijal JU Zavičajni muzej Visoko, Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, kao i promotivni materijal koji je vezan za naše tradicionalne zanate.

Sarajevski Festival turizma predstavlja važno mjesto okupljanja svih sudionika turističke ponude, te samim tim bitno marketinško sredstvo za prezentaciju ponude turističkih destinacija i usluga.

Program Festivala obuhvata:

• Prezentaciju domaće i inozemne turističke ponude
• Promociju domaćih turističkih i prirodnih potencijala
• Promociju domaćih i inozemnih touroperatora i turističkih kompanija
• Ponudu domaćih i inozemnih turističkih kapaciteta
• Promociju svih oblika turizma
• Ponudu zimskih turističkih centara u zemlji i regionu
• Ponudu odmora na moru u BiH i regionu
• Snabdijevanje i opremanje turističkih objekata
• Ponudu gastro-programa prehrambenih proizvoda i pića

Ova manifestacija predstavlja jedinstvenu priliku da Općina Visoko promoviše svoje turističke znamenitosti i kulturno-historijske vrijednosti, te u budućnosti postane nezaobilazan privredno-ekološko-turistički centar.

Press Općine Visoko

_____

 

OPĆINA VISOKO UČESNIK FESTIVALA TURIZMA U SARAJEVU

U Domu mladih, KSC – a Skenderija sinoć je otvoren 39. sarajevski Festival turizma, na kojem svoje turističke destinacije i usluge prezentira Općina Visoko.

Ovogodišnji Festival je okupio 75 izlagača iz 6 država.

Za posjetioce, Festival turizma u KSC – u Skenderija je otvoren od danas (četvrtak), pa do subote (21. oktobra), a svoje turističke potencijale predstavljaju: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Turska, Indonezija i Indija, koja je zemlja partner ovogodišnjeg Festivala turizma.

Općina Visoko na svom štandu predstavlja promotivni materijal JU Zavičajni muzej Visoko, Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, kao i promotivni materijal koji je vezan za naše tradicionalne zanate.

„Općina Visoko je ponosna što je sastavni dio Festivala turizma u Sarajevu, zajedno sa JU Zavičajni muzej Visoko i Fondacijom Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

Prezadovoljni smo uslovima i gostoprimstvom, te lokacijom našeg štanda.

Ispred Općine Visoko promovišemo naš turistički vodič u kojem se nalaze mnogobrojni sadržaji.

Predstavljamo i mapu grada za koju vlada veliki interes, a turistički vodič je predstavljen na engleskom jeziku, jer imamo veliki broj stranih turista koji dolaze na visočke piramide, ali su zainteresovani i za druge sadržaje u Visokom, tako da smo proširili asortiman ponude i presretni smo zbog prilike da to prezentiramo mnogobrojnim posjetiteljima“, izjavila je Sandra Muzaferija – Tajić – volonter u Općini Visoko ispred Odsjeka za privredu.

Ova manifestacija predstavlja jedinstvenu priliku da Općina Visoko promoviše svoje turističke znamenitosti i kulturno-historijske vrijednosti, te u budućnosti postane nezaobilazan privredno-ekološko-turistički centar.

„Imajući u vidu da je Općina Visoko izradila veoma važan dokument, a to je Strategija razvoja za period 2015 – 2021 godina, Zavičajni muzej Visoko nastoji da kroz prezentacije i publikacije predstavi svoj rad i ono šta Zavičajni muzej posjeduje, te koji su to kulturno – historijski spomenici na području općine Visoko.

Nastojimo da predstavimo zanate, a za ovu priliku smo organizovali prezentaciju čibučarskog zanata.

Drago nam je što učestvujemo na ovom Festivalu turizma i nadamo se da ćemo učestvovati i naredne godine.

Ovom prilikom želim da se zahvalim Općini Visoko koja je prepoznala značaj i omogućila nam učešće na ovom Festivalu“, istakla je Dženana Ganić – ispred JU Zavičajni muzej Visoko.

Festival turizma, kako ističu organizatori, afirmira domaću turističku ponudu i potencijale i novi je početak predstavljanja turizma kao važne privredne grane, te važno mjesto okupljanja svih sudionika turističke ponude, a samim tim i bitno marketinško sredstvo za prezentaciju ponude turističkih destinacija i usluga.

„Na ovom Festivalu Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca predstavlja visočke piramide i tunele za koje su zainteresovani mnogobrojni turisti.

Ovo je prvi put da učestvujemo na ovakvoj manifestaciji i želimo da se zahvalimo Općini Visoko što nam je to omogućila“, kazala je Lejla Bijedić – Zukić – ispred Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

Za petak 20. oktobar najavljena je stručna konferencija pod nazivom “Digitalne tehnologije i turizam”, a predavači i panel govornici su profesori i predstavnici turističkog i javnog sektora.

Organizator je Centar Skenderija, a partneri sajma Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Gradska uprava Sarajevo.

Press Općine Visoko

Categories: Novosti

Tags: ,