Arheolozi u Visokom otkopavaju srednjovjekovnu utvrdu – Čajangrad

Probna, dvosedmična arheološka istraživanja Čajangrada kod Visokog pokazala su da se radi o srednjovjekovnoj utvrdi koja je služila za odbranu grada.

Na projektu su radili Zavičajni muzej i medresa ”Osman ef. Redžović”, a najavljeno je da će istraživanje biti nastavljeno na proljeće naredne godine, ukoliko budu osigurana sredstva.

Profesor medrese Emir Uzunalić na konferenciji za medije je kazao da bi ova utvrda mogla biti značajna za razvoj turizma.

– Visočani se hvale da je njihov grad kraljevski, ali mi turistima ne možemo ništa konkretno pokazati kada ovdje dođu. Ovo je početak i nadam se da ćemo u budućnosti raditi više ovakvih projekata koji će sačuvati historiju i omogućiti svjetliju budućnost – istakao je Uznunalić.

Voditeljica probnog arheološkog istraživanja Adisa Lepić navela je da na Čajangradu do sada nisu provedena nikakva istraživanja, a da su u literaturi navedene samo površne informacije.

Pretpostavlja se, dodaje, da je funkcija Čajangrada bila da obavještava srednjovjekovni kraljevski grad Visoki i Bobovac u slučaju dolaska neprijatelja.

– Pretpostavljamo da je bilo još ovakvih utvrda – rekla je Lepić.

Za početak su otkopali četiri probne sonde, a Lepić kaže da, iako je lokalitet zarastao i veći vidljivi dio kule  uništen, arheolozi, otkopavanjem, imaju materijala za istraživanje.

– Bio je vidljiv samo jedan zid, otkopavanjem smo došli do još jednog zida i bedema uz njega. Sve smo to našli u sondi od dva kvadratna metra. Sigurno je da ćemo naći još mnogo toga zanimljivog – naglasila je Lepić.

Autorica projekta Lejla Bećar je rekla da je cijela ekipa u vezi s ovim projektom zadovoljna i da su optimistični da će nastavak biti osiguran. Plan je, najavljuje, da lokalitet za pet godina bude iskopan i istražen.

Također, dodala je da će se mlada ekipa arheologa iz Visokog truditi da i drugi lokaliteti na području općine budu barem probno istraženi, do pronalaska sredstava.

federalna.ba/Fena

Categories: Novosti