Čajangrad – srednjovjekovna utvrda kod Visokog (Video-Foto)

Zavičajni muzej Visoko, u suradnji sa Medresom „Osman-ef. Redžović“ i uz finansijsku podršku Fondacije „Osman-ef. Redžović“, te pod sponzorstvom VGT Osiguranja i Abras Company d.o.o. u periodu od 15. septembra do 4. oktobra je izvršio probna arheološka istraživanja na lokalitetu Čajangrad.

Povodom probnih arheoloških istraživanja na Čajangradu, Zavičajni muzej Visoko uprilićio je press konferenciju

Osnovni ciljevi ovog projekta su bili dobivanje stratigrafskih i gabaritnih podataka o pomenutom lokalitetu, kako bi se isti vratio u žižu interesovanja naučnih krugova u Bosni i Hercegovini. Sekundarna svrha ovog projekta jeste promocija kulturnog naslijeđa u lokalnoj zajednici, sa posebnim akcentom na šire područje Gračanice kako bi se povećala svijest građana o značaju  i potrebi zaštite svih lokaliteta. Probno arheološko istraživanje Čajangrada predstavlja prvi poslijeratni projekat kojeg su u potpunosti iznijeli lokalni stručnjaci – tim kojeg je predvodio Zavičajni muzej Visoko se sastojao od arheologa/arheologinja,studenata arheologije  te crtača/dokumentariste sa područja općine Visoko. Ekipu su činili: Adisa Lepić arheolog– vođa terena; Lejla Bečar arheolog – autor projekta; Muhamed Bešlagić – crtač/dokumentarista; Samra Terzić – arheolog; Jasmina Ferhatović – studentica arheologije i Mustafa Uzunalić – student arheologije. Izuzetno vrijedan dio ekipe su činili i učenici Medrese „Osman-ef. Redžović“, članovi historijske sekcije.

Projekat istraživanja ove srednjovjekovne utvrde zajedno su počeli Zavičajni muzej Visoko i medresa “Osman ef. Redžović”, a kako kažu iz ove dvije institucije, ukoliko budu osigurana sredstva, sam projekat će biti nastavljen na proljeće naredne godine.

Profesor medrese, Emir Uzunalić, na konferenciji za medije je kazao da bi ova utvrda mogla biti značajna za razvoj turizma.

Voditeljica probnog arheološkog istraživanja, Adisa Lepić navela je da na Čajangradu do sada nisu provedena nikakva istraživanja, a da su u literaturi navedene samo površne informacije. Pretpostavlja se, dodaje, da je funkcija Čajangrada bila da obavještava srednjovjekovni kraljevski grad Visoki i Bobovac u slučaju dolaska neprijatelja.

Autorica projekta Lejla Bečar je rekla da je cijela ekipa u vezi s ovim projektom zadovoljna i da su optimistični da će nastavak biti osiguran. Plan je, najavljuje, da lokalitet za pet godina bude iskopan i istražen. Također, dodala je da će se mlada ekipa arheologa iz Visokog truditi da i drugi lokaliteti na području općine budu barem probno istraženi, do pronalaska sredstava.

Prvi čovjek Fondacije “Osman ef. Redžović” Džemal Salihspahić

/zavicajnimuzej.com/

Categories: Fotogalerija, Novosti, Video