Izložba “Dvije kapele” u Zavičajnom muzeju Visoko

Večeras je otvorena izložba Dvije kapele – Zlatka Ugljena

Izložbu je otvorio fra Marko Kepić

Izložba „Dvije kapele“ koja obuhvata dva novija rada istaknutog arhitekte Zlatka Ugljena, a radi se o sakralnim objektima od kojih je jedan realizovan, a drugi je još uvijek u procesu izgradnje.
Asocijacija arhitekata u BiH je organizirala i tehnički pripremila izložbu.
Na izložbi su prikazane Kapela Kalvarija kod Viteza koja je izgrađena i Kapela Gospe žalosne kod Brčkog koja je još uvijek neizgrađena.
Objekti su predstavljeni skicama, nacrtima, prostornim prikazima, fotografijama i maketama.

Zlatko Ugljen rođen je 1929. u Mostaru. Diplomirao je 1958. godine na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je dugogodišnji nastavnik; od 2001. godine je profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
Među Ugljenovim najpoznatijim i najlepšim izvedenim objektima ističu se Šerefudinova bijela džamija u Visokom (1969-79), za koju je 1983. godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu za arhitekturu “Aga Khan” i koja je ušla u gotovo sve enciklopedije savremene arhitekture.

Categories: Novosti