Muzejske radionice: „Izrada prazničnih čestitki“

Muzejske radionice: „Izrada prazničnih čestitki“

Da prostor Zavičajnog muzeja može biti mjesto okupljanja, učenja i zabave ne samo mališana nego i starijih dokaz su protekle muzejske radionice kojesu bile u znaku obilježavanja međunarodnih, državnih i vjerskih praznika.

Prostorije Zavičajnog muzeja Visoko subile mjesto okupljanja, učenja i zabave!

Dvije edukativno-kreativne radionice na temu „Izrada prazničnih čestitki„ namijenjene su najmlađim muzejskim posjetiocima i sa ciljem da muzejska građa inspiriše i podstiče kreativnost i sjećanja. U saradnji s JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, s Franjevačkom klasičnom gimnazijom/Franjevačkim samostanom u Visokom i Muzejom grada Zenica realizirane su dvije edukativno-kreativne radionice, iupriličene 26. novembra povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 17. decembra povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika.

Prva radionica je održana 26. novembra povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.Motivacija za izradu čestitki bila je fotografija nane/bake/dede iz vlastitog porodičnog albuma.U ugodnoj atmosferi muzejskog prostora mališani su razgovarali o uspomenama, o bakama/nanama/majkama, o Danu državnosti, o rođendanima, putovanjima, modi… Na osnovu toga nastale su predivne čestitke za Dan državnosti Bosne i Hercegovine u koje su mališani na kreativan i interesantan način utkali sjećanja na praznične dane sa svojim najmilijim.[1]

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je cestitka-muz-1.png

Sl. 1. Kreativne praznične čestitke: čestitka za Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Druga radionica upriličena je 17. decembra. Ovom prilikom, pored prethono navedenih saradničkih institucija, Zavičajni muzej je počašćen i saradnjom s Franjevačkom klasičnom gimnazijom/Franjevačkim samostanom u Visokom u programskim aktivnostima. Ambijent muzejske postavke okićen je novogodišnjim i božićnim ukrasima: svjetlice, lampice, blistave kuglice, zvjezdice, pahuljice, baloni i mali prigodni pokloni.Muzej je bioponovo ispunjen radosnom dječijom grajom. Ovoga puta, mališani su doveli nane/bake/dede kako bi zajednički izradili maštovite i vesele motive za praznične čestitke.[2]

 

Kako bi radionica imala novu dimenziju aktivnosti, uključen je timski rad. Za razliku od prethodne radionice koja je posredno preko fotografije uključivala nanu ili dedu, sada su nane/dede bili gosti svojih mališana. Na taj način su se formirali timoviučesnika: nane/bake/dede i njihovi unuke/unuci. Započela je vesela pričaonica o običajima čestitanja božićnih i novogodišnjih praznika. Starije praznične čestitke i sadržaji iz muzejskih kolekcija ponovo su bili inspiracijaza rad, ali i motivacija za poticanje sjećanjastarijih. Sjećanja nadarivanja i čestitanjaprazničnih čestitki iz prošlosti/djetinjstva bila su potaknutarazigranim motivima prazničnih čestitki iz muzejske kolekcije i kolekcije visočkog Franjevačkog samostana i Franjevačke klasične gimnazije. Zahvaljujemo se fra Ivanu Nujićukoji je na ovaj način uzeo učešće i na institucionalnom nivou dao veliki doprinos u pripremi muzejske predblagdanske radionice.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je cestitka-muz-2.png

Sl.2 i 3. Nekoliko božićnih i novogodišnjih čestitki iz kolekcije Franjevačkog samostana Visoko bile su inspiracija za starije učesnike – oživjele su sjećanja naših nana/baka i deda na tradiciju pisanja i darivanja božićnih i novogodišnjih čestitki.

(Preuzeto iz kolekcije čestitki Franjevačkog samostana Visoko; ustupio fra Ivan Nujić)

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je cestitka-muz-3.png

Sl.4 i 5. Univerzalni motivi sa čestitki za dječije bojanke

(Preuzeto iz kolekcije čestitki Franjevačkog samostana Visoko; ustupio fra Ivan Nujić)

 

Pored raznovrsnog izbora materijala za kretivno likovno izražavanje, rezalica i dekorativnih bušilica, u saradnji s Lejlom Agić, muzejskom pedagogicomMuzej grada Zenice / Zenica City Museum, osmišljena je zanimljivost za ovu aktivnost:bojanka. Riječ je o likovno prilagođenom motivusa starih čestitki namijenjenom za bojanje. Motiv je štampan na glatkom papiru koji je trebalo izrezati, aplicirati na podlogu, uramiti ukrasnim aplikacijama i obojati po želji kolažom, flomasterima ili sjajnim gliterima pomoću prstića. Rezultat su raznovsrni likovni rukopisi i kopozicije koje su nastale rukama mališana i njihovih pomoćnika na dvolisnoj kartonskoj podlozi – čestitki.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je cestitka-muz-4.png

Sl. 6. Božićne i novogodišnje čestitke sa muzejske radionice, rezultat su animacije sjećanja, vesele pričaonice i timskog rada nane/bake i unuka.

Velikodušnu pomoć u realizaciji tematskih radionica dale su sve vrtićke odgajateljice JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko (VRTIĆ Visoko), na čelu sa Halimom Avdukić koja je uzela aktivan angažman u organiziranju vrtićkih posjeta Muzeju, ali i u okupljanju „timova“ nana/baka/deda i unuka; veliki doprinos dali su Franjevački samostan i Franjevačka klasična gimnazija Visoko na čelu s fra Ivanom Nujićem, koji su ustupili novogodišnje čestitke iz vlastitih kolekcija za prezentaciju i poticanje sjećanja starijih na tradiciju pisanja i darivanja čestitki; za radoznali dječiji duh, istraživanje i osmijeh zaslužni su nane/bake/dede čijim smo prisustvom počašćeni i kojima dugujemo posebnu zahvalnost na interesu za ove vrste muzejskih posjeta. Pomoć u likovnim aktivnostima dale su volonterke Elma Numanagić, Nađa Ganić, Semina Bulić, Esmeralda Kaplan, a za kreativan i uspješan tok radionice zaslužne jesu Lejla Agić i Vedrana Mioč iz Muzeja grada Zenice.

Radionice su poljednje od planiranih aktivnosti realizacije projekta digitalizacije muzejske građe iz zaostavštine Marice Vojnović, koje su realizirane pod pokroviteljstvom organizacije Balkan Museum Network.

 

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je cestitka-muz-5.png

Sl. 7 i 8. Uspomene koje nas izgrađuju – zajedničke fotografije najmlađih i najstarijih učesnika muzejskih radionica.

 

Tekst izradila: Habiba Efendira-Čehić, kustos muzeja – koordinator projekta.

 

[1] Više: Muzej grada Zenice, objava od 26.11.2021. godine, https://www.facebook.com/683883814976785/posts/4903277043037420/; Vrtić Visoko, objava od 26.11.2021. https://www.facebook.com/588308821323386/posts/2083866608434259/.

 

 

[2] Više: Muzej grada Zenice, objava od 17.12.2021. godine https://www.facebook.com/683883814976785/posts/4976512912380499/ ; Vrtić Visoko, objava od 17.12.2021. godine https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2099816330172620&id=588308821323386.

Categories: Novosti