Realizirana prva faza digitalizacije građe Zavičajnog muzeja – Visoko

Realizirana prva faza digitalizacije građe Zavičajnog muzeja – Visoko

 

Zavičajni muzej započeo je digitalizaciju muzejske građe. Riječ je o digitalizaciji zaostavštine Marice Vojnović koja se sastoji od kolekcije fotografija, namještaja, tekstilnog pokućstva i kolekcije sakralnih predmeta iz 19. i prve polovine 20. stoljeća. Projekat digitalizacije ima za cilj da obrađenu građu prezentuje u digitalnom obliku koji će, u konačnici, biti dostupan javnosti u okviru web platforme za pregled digitalnih muzejskih zbirki pod nazivom „eMuzej“. Realizaciju kreiranja web platforme eMuzej preuzela je kompanija za izradu softvera Visiot d.o.o.

Implementacija projekta digitalizacije započela je promocijom izložbe fotografija 19. i 20. stoljeća iz fundusa Zavičajnog muzeja Visoko „Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982)“. U cilju njenog promovisanja Muzej Sarajeva je početkom mjeseca jula 2021. godine organizirao izložbu u Brusa bezistanu. Promotor izložbe bila je dr.sci. Hana Younis.

Pozivnica za gostujuću izložbu Kolekcije fotografija Marice Vojnović u Muzeju Sarajeva početkom jula 2021. godine

Za doprinos kvalitetnoj prezentaciji i marketingu digitalne muzejske kolekcije zaslužna je Alma Leka (Muzej Sarajeva) muzejska savjetnica – konsultantica projekta digitalizacije Zavičajnog muzeja Visoko.

Detalj sa izložbe u prostorijama Brusa bezistana Muzeja Sarajeva

Digitalizaciju muzejske građe Zavičajnog muzeja Visoko podržala je i saradnička institucija Muzej Hercegovine u Trebinju, u kojem će se po završetku projektnih aktivnosti realizovati gostujuća izložba Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982) s ciljem promocije međumuzejske saradnje, sudjelovanja i realizacije projekta.

Najzanimljiviji dio projektnih aktivnosti odnosio se na uključivanje i rad s mladim ljudima, studentima/volonterima. Njihovo učešće u projektu digitalizacije bilo je edukativno-kreativnog karaktera. U prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko i Muzeja grada Zenica priređeno je edukativno predavanje s osvrtom na potrebe i svrhu digitalizacije građe u muzejskoj djelatnosti. U okviru ove aktivnosti volonteri su prošli kratku obuku/trening za radne aktivnosti po projektu. Zatim je uslijedila aktivna radna sedmica u Muzeju grada Zenica, gdje je timskim radom po grupama skenirano 368 papirnih jedinica. Uspješnu realizaciju omogućile su Lejla Agić, stručni saradnik projekta, i Vedrana Mioč iz Muzeja grada Zenica.

Detalj prilikom skeniranja fotografskog materijala u Muzeju grada Zenica

Nakon skeniranja i pohrane fotografskog materijala, pristupilo se obradi fotografija. U ovim poslovima istaknut je doprinos volonterke Semine Bulić, studentice grafičkog dizajna i multimedije (International Burch University, BiH, Sarajevo), koja je izvršila digitalni retuš na 30 portretnih fotografija u fotošopu (Adobe Photoshop). Korekcije ili digitalni retuši odnosili su se na eliminisanje poderotina, šara, mrlja i drugih tehničkih nedostataka (sjene, bljedilo, rupe, smeđe mrlje, podizanje svijetlosti, itd). Ovom prilikom razvijale su se vještine opažanja izuzetno sitnih detalja i umijeće njihove grafičke prilagodbe unutar objekta.

Preventivna zaštita: izrada albuma za pohranu fotografija

Digitalizacija je proces u službi zaštite muzejske građe. U okviru ovog projekta Kolekcija fotografija M. Vojnović dobila je novo ruho za pohranu – album, u ručnoj izradi. S ciljem preventivne zaštite muzejske građe, izrađen je album fotografija s ručno krojenom podlogom i zaštitom od beskiselinskog papira. Na poslovima dizajniranja, tehničkog crtanja i projektovanja istakla se volonterka Nadža Ganić, studentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Izrada radnog materijala

U toku su radovi na fotografisanju ostalih predmeta iz zaostavštine Marice Vojnović: kolekcija stilskog namještaja, kolekcija sakralnih predmeta iz pokućstva M. Vojnović i tekstilno pokućstvo. Kancelarije Zavičajnog muzeja na trenutak su postale moderno opremljen fotografski studio sa mnogobrojnim reflektorima, prenosnim i statičnim kamerama, zavjesama. Za kvalitetnu fotografiju svakog eksponata zaslužan je Behudin Alimanović, kojeg do kraja decembra čeka mnogo posla na daljoj obradi snimljenih fotografija za digitalnu prezentaciju zaostavštine M. Vojnović.

Stilsko ogledalo, datirano pred kraj XIX i početak XX stoljeća . Čišćenje namještaja iz zaostavštine Marice Vojnović u svrhu digitalizacije.

Tokom pripreme građe za digitalizaciju pristupilo se mjerama primarne zaštite kolekcije fotografija i kolekcije stilskog namještaja. Za potrebe pripreme konzervatorskog kartona muzejske građe iz zaostavštine M. Vojnović izvršeno je evidentiranje i opservacija stanja eksponata/predmeta.

Krajnji rok za provedbu projekta digitalizacije muzejske građe zaostavštine Marice Vojnović iz Zavičajnog muzeja Visoko jeste decembar 2021. godine, do kada se očekuje realizacija još nekih od planiranih aktivnosti. To će biti kreativne radionice koje će uključivati porodične grupe starijih i mlađih učesnika, u kojim će učesnici starije životne dobi (nane/bake) imati priliku da razmijene sjećanja sa svojim najmlađim članovima porodice (unuk/unuka). Vintage fotografije iz Kolekcije Marice Vojnović će poslužiti za izradu čestitki povodom nastupajućih blagdanskih dana, Božića i Nove godine, što donosi mnogo radosti za Muzej i sve učesnike ove aktivnosti.

Neophodno je istaknuti finansijsku podršku u realizaciji projektnih aktivnosti koju su pružili Federalno ministarstvo kulture i sporta, iz transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH i Balkan Museum Network / Balkanska mreža muzeja iz transfera „Small grants 2021“.

***

Projektu su dali podršku učesnici, volonteri i saradničke institucije kojima se iskreno zahvaljujemo na doprinosu. To su: Muzej grada Zenice na čelu sa Adnadinom Jašarevićem, Muzej Sarajeva na čelu sa Almom Leka i Muzej Hercegovine u Trebinju na čelu sa Ivanom Grujić. Učesnici/volonteri studenti su Sarajevskog Univerziteta i BURCH Univerziteta u Sarajevu. Stručni saradnici na projektu digitalizacije su Lejla Agić (Muzej grada Zenica), Alma Leka (Muzej Sarajeva), Behudin Alimanović, stručni saradnik za oblast digitalne i laboratorijske (analogne) fotografije; Ahmed Suljić, saradnik za programiranje softvera digitalne kolekcije (Visiot.d.o.o); Saradnica po projektu Đenana Ganić, viši kustos muzeja (direktorica Zavičajnog muzeja Visoko). Ostali učescini su Vedrana Mioč (Muzej grada Zenica), Neven Krajišnik (novinar) i Tarik Silajdžić (Zavičajni muzej Visoko).

Volonteri koji su dali veliki doprinos u projektnim aktivnostima su Nadža Ganić, studentica Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, Dženeta Lepić, studentica Filozofskog fakulteta Sarajevo, Elma Numanagić, studentica Pedagoške akademije Sarajevo, Nermana Arnautović, studentica Filozofskog fakulteta Sarajevo, i Semina Bulić, studentica grafičkog dizajna i multimedije, International Burch University, Sarajevo, sa posebnim doprinosom u okviru multimedijalne obrade i prezentacije fotografije. Autorica i koordinatorica projekta je Habiba Efendira-Čehić, viši kustos Zavičajnog muzeja.

Fotografija sa sastanka učesnika projekta digitalizacije zaostavštine Marice Vojnović iz funudsa Zavičajnog muzeja Visoko, održanog 12. septembra 2021. Nakon sastanka održano je i edukativno predavanje o digitalizaciji u službi zaštiti muzejske građe.

Izvještaj o projektnim aktivnostima izradila Habiba Efendira-Čehić

Categories: Novosti