„Zavičajni muzej“ Visoko započinje s digitalizacijom muzejske građe

„Zavičajni muzej“ Visoko započinje s digitalizacijom muzejske građe

 

Zadovoljstvo nam je najaviti početak realizacije projekta digitalizacije muzejske građe iz fundusa „Zavičajnog muzeja“ Visoko: Zaostavština Marice Vojnović, Visočanke (1892-1982). Riječ je o predmetima iz zaostavštine koji su raspoređeni na nekoliko muzejskih zbirki, umjetničku i etnografsku zbirku, i starim fotografijama iz Kolekcije fotografija Marice Vojnović. Svi predmeti i fotografije će se digitalizirati na web platformu „eMuzej“ koju Zavičajni muzej Visoko po prvi puta sa saradnicima pokreće i koja će nuditi pregled digitalnih zbirki.

Svrha digitalizacije jeste u službi zaštite muzejskih predmeta i u službi krajnjih korisnika muzeja koji će moći pretraživati muzejske predmete u digitalnom obliku i saznati sve što ih interesuje o njima. Također, ovim putem istakla bi se i uloga legata u formiranju muzejskih zbirki i kolekcija.

“Studijski portret dame”, fotograf Ivica Lisac. 1920. godina. (Kolekcija Vojnović, Fototeka Zavičajnog muzeja Visoko, inv. br. 1996/96)

Značaj i vrijednost digitalizacije muzejske građe prepoznali su i podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Balkanska mreža muzeja kroz dva projekta:

  1. „Portret Dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982) – digitalizacija muzejske kolekcije fotografija u službi sjećanja pojedinaca i zajednice“, podržanog od NVO Balkan Museum Networka/Balkanske mreže muzeja putem transfera „Small grants“ 2021. i
  2. „Zaostavština Marice Vojnović, Visočanke (1892–1982): digitalizacija muzejske građe u službi kolektivne memorije kulturnog identiteta naroda Bosne i Hercegovine kroz prizmu rekonstrukcije porodičnih i prijateljskih veza, javnih kulturnih zbivanja i običaja, društvene uloge pojedinca u saradnji i umrežavanju kulturno-umjetničkih društava s kraja 19. i 20. stoljeća“, podržanog od Federalnog ministarstva kulture i sporta putem transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH – projekti kulture od internacionalnog značaja za BiH i u FBiH 2021.

„Zavičajni muzej“ Visoko po prvi puta ima priliku da digitalizira građu iz vlastitog fundusa u svrhu zaštite muzejske građe, njenog prezentiranja i da je učini pristupačnom virtuelnim posjetiocima muzeja. Prema tome, ovim projektom Zavičajni muzej će napraviti iskorak u tokovima savremene muzejske djelatnosti i na taj način omogućiti pristupačnost muzejskim predmetim bez barijera: slobodan „online“ pristup.

Učesnici projekata su volonteri, studenti Sarajevskog Univerziteta i BURCH Univerziteta u Sarajevu, uposlenici „Zavičajnog muzeja“ Visoko i Muzeja grada Zenice. Saradničke institucije projekta su Muzej grada Zenice, Muzej Sarajeva i Muzej Hercegovine u Trebinju. Stručni saradnici na projektu digitalizacije su Lejla Agić (Muzej grada Zenica), Alma Leka (Muzej Sarajeva), Behudin Alimanović, Ahmed Suljić, Esmeralda Kaplan i Đenana Ganić.

Učesnici – volonteri: Nermana Arnautović, studentica Filozofskog fakulteta Sarajevo, Nadža Ganić, studentica Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, Dženeta Lepić, studentica Filozofskog fakulteta Sarajevo, Elma Numanagić, studentica Pedagoške akademije Sarajevo, i Semina Bulić, studentica grafičkog dizajna i multimedije, International Burch University, Sarajevo. Autor i voditelj projekta je Habiba Efendira-Čehić. Saradnik

Radujemo se budućem druženju, timskom radu, projektnim aktivnostima i ostvarenju prve digitalne zbirke Zavičajnog muzeja u Visokom.

“Studijski portret dama: Marica i Natalija Vojnović”, nepoznat fotograf.
Nastanak: ne prije 1905. – ne poslije 1915.
(Kolekcija Vojnović, Fototeka Zavičajnog muzeja Visoko, inv.br. 1996/54)

Categories: Novosti