Edukativni sadržaji kroz rad Muzeja

Muzeji širom svijeta posljednjih decenija sve više obraćaju pažnju na različite načine edukacije kojima mogu uključiti lokalno stanovništvo u aktivnosti Muzeja, a u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima.
U okviru svojih aktivnosti JU „Zavičajni muzej“ Visoko i Općina Visoko su i ove godine, kao i prethodnih, radile na kulturno-edukativnom sadržaju i očuvanju sjećanja na historijski bitne činjenice. Organizovanjem manifestacija, radionica, izložbi i drugih programa edukativnog karaktera građani su dobili priliku upoznati se sa zaboravljenim kulturno-historijskim blagom i baštinom općine Visoko, i na ilustrativan način prisjetiti se ili naučiti nešto novo.
Neke od poduzetih aktivnosti na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa, ali i edukaciji građanstva u protekloj godini bile su:“Večer sjećanja na Omera Pobrića“, zatim manifestacija “Evropska noć muzeja“, promocija izdanja Društva za proučavanje bosanske historije „Stanak“, izložba „Načelnici Visokog 1945-2016“, manifestacija „Sajam kože i krzna VISK – 2016“, izložba „Razvoj kožarstva“, kao i manifestacija održana u proteklom mjesecu pod nazivom „Dani Zaima Muzaferije“.

Njegujući osjećaj za kulturom i obrazovanjem čuvamo vrijednosti na kojim su nastali temelji naše državnosti, čuvamo jezik, historiju i umjetnost naše domovine, bez čega u osnovi jedan narod ne postoji.

 

Press Općine Visoko
visoko.gov.ba

Categories: Novosti