Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja 2020

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja 2020

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 2020. godine u „Zavičajnom muzeju“ Visoko planirane su sljedeće aktivnosti: postavka izložbe iz muzejskog fundusa i dvije radionice za djecu:

I. Marica Vojnović, Visočanka, (1892–1982) – zaostavština predmeta i fotografija s kraja 19. i početka 20. stoljeća

II. Radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta
Muzička radionica I– Edukativna muzička igra za mlađi školski uzrast djece pod nazivom Nota i instrument, u kojoj će se putem taktilnog i slušnog istraživanja uspostaviti odnos učesnika prema muzičkoj umjetnosti u neformalnom ambijentu.
Likovna radionica II – Šešir za mladu damu obuhvata zabavnu kreativnu igraonicu za djecu u kojoj će se izrađivati šeširi karakteristični za modu s početka 20. stoljeća: muški cilindri i damski šeširi.

Uslijed pandemije virusa COVID-19 institucije kulture su zatvorene. Uz preporuke ICOM-a da se realizacija planiranih aktivnosti odgodi za mjesec novembar tekuće godine „Zavičajni muzej“ Visoko predstavlja online izložbu Marica Vojnović, Visočanka, (1892–1982) – zaostavština predmeta i fotografija s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Digitalna izložba obuhvata prikaz jednog dijela fundusa zaostavštine Marice Vojnović – stare fotografije s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Izložba će biti otvorena u subotu, 16. maja u 18:00 satina web stranici „Zavičajnog muzeja“ Visoko koju možete pratiti putem linkova:

 
 

Categories: Novosti

Tags: