Održana 11. sjednica Upravnog odbora Vijeća, 6. septembra 2018. godine

Održana 11. sjednica Upravnog odbora Vijeća, 6. septembra 2018. godine

U prostorijama Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, održana je 11. sjednica Upravnog odbora pod predsjedavanjem prof.dr. Envera Imamovića, na kojoj je donesena Odluka o uspostavljanju Regionalnog odbora Bosanske Krajine VKBI u Bihaću. Na ovaj način nastavlja se uspostava regionalnih odbora Vijeća s ciljem promocije integracije bosansko-hercegovačkog društva na bazi jednakopravnosti građana i naroda na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine, te zalaganja za BiH kao suverene, demokratske, sekularne države utemeljene na vladavini prava i građanina kao nosioca suvereniteta.

VP5A6877.JPG 1 resize

U članstvo Vijeća su primljeni, a potom, u izvršni odbor Regionalnog odbora Bosanke Krajine na mandatni trogodišnji period, imenovani: mr.sci. Suad Mahmutović, predsjednik, prof.dr. Fadil Islamović, zamjenik, te mr.sci Anel Ramić, primarijus dr. Samir Muminović i Izet Mustafić, članovi.

Na sjednici je Upravni odbor prihvatio u članstvo Vijeća i prof.dr. Galiba Šljivu iz Orašja, plodonosnog autora više značajnih knjiga i naučnih radova iz istorije BiH, i mr.sci. Elvedina Šabanovića iz Visokog, aktuelnog direktora Zavičajnog muzeja u Visokom.

Upravni odbor podnio je Inicijativu za sazivanje redovne sjednice Skupštine Vijeća predsjedniku Vijeća prof.dr. Nedžadu Mulabegoviću, za 20. septembar 2018. godine u 17,oo sati, na kojoj će se razmatrati usvajanje prečićenog teksta Statuta Vijeća, Poslovnik o radu Skupštine Vijeća; priprema aktivnosti povodom održavanja svečane akademije Vijeća povodom 26 godišnjice uspostave Vijeća, i druga značajna pitanja vezana za unapređenje rada i aktivnosti u narednom periodu.

U okviru tekućih pitanja Upravni odbor ratmatrao je dotaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, u iznosu 500,oo KM na ime podrške Ministarstva projektu izrade višetomnog Rječnika bosanskog jezika, po aplikaciji VKBI /IX toma/. Upravni odbor je konstatirao da iznos od 500,oo KM /za projekt čiji jedan tom košta više od 70.000,oo KM/ koji je Ministarstvo odobrilo je sraman, a svojim iznosom svakako ni na koji način ne može pomoći ovaj kapitalni nacionalni projekat. Upravni odbor zaprepašten je odlukom Ministarstva, te su zaduženi predsjednik Vijeća i predsjednik Upravnog odbora Vijeća, prof. Mulabegović i prof. Imamović da upute pismo ministru obrazovanja Kantona Sarajevo.

U kontekstu predstojećih općih izbora u Bosni i Hercegovini, usaglašen je tekst javnog saopćenja, koje će se proslijediti elektronskim i pisanim medijima u BiH.

Upravni odbor dao je punu podršku predsjedniku i generalnom sekretaru Vijeća, u kontekstu održavanja susreta bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH u Sarajevu 7-9. septembra 2018. godine, koje se održava u okviru aktivnosti Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća čiji je predsjedavajući prof.dr. Nedžad Mulabegović.

Upravni odbor pozvao je sve članove Vijeća da prisustvuju plenarnoj sjednici Ureda, koja će održati u subotu 7. septembra u hotelu Holiday u Sarajevu, sa početkom u 10,oo sati.

Categories: Novosti