Općina Visoko u 2018. godini ulaže 500.000 KM

OPĆINA VISOKO U 2018. GODINI ULAŽE 500.000 KM U RAZVOJ TURIZMA

– VISOKO KROZ NIZ PROJEKATA POSTAJE NEZAOBILAZNA TURISTIČKA DESTINACIJA I MAGNET ZA TURISTE IZ CIJELOG SVIJETA –

U Velikoj sali Općine Visoko održana je Konferencija posvećena razvoju turizma, na kojoj su, uz prezentirane smjernice za pretvaranje Visokog u grandiozni turistički centar, potpisani sporazumi o saradnji i promociji turizma na području visočke općine.

Tripartitne historijske sporazume koji omogućavaju da se zajedničkim snagama kontinuirano gradi turistička destinacija Visoko i koordinirano promovišu svi visočki turistički potencijali, su potpisali: Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić, koja obnaša i funkciju predsjednice Turističkog vijeće općine Visoko, zatim osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić i direktor JU “Zavičajni muzej Visoko” mr. sci. Elvedin Šabanović, koji su se i obratili prisutnima.

Potpisani su i ugovori o saradnji između Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i JU “Zavičajni muzej Visoko”, a prisutnima su se još obratili: Suada Koljenović – šefica Odsjeka za privredu Općine Visoko, koja je prezentirala najznačajnije informacije vezane za Strategiju razvoja turizma i novoformirano Turističko vijeće općine Visoko,  te Emir Fejzović – pomoćnik Općinske načelnice u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, koji je ponudio informaciju više o razvoju turističke infrastrukture i narednim aktivnostima Općine Visoko, koje su iznimno sadržajne.

Slika 1

Slika 2

Istaknuto da općina Visoko ima enorman turistički potencijal, koji je potrebno iskoristiti na pravi način i pretvoriti ga, za dobrobit cjelokupne lokalne zajednice, u ekonomski vrijedan resurs.

Općina Visoko je među prvima u BiH prepoznala važnost turizma, koji je izuzetna razvojna šansa i to punjenjem budžeta kroz jačanje ugostiteljskih, privrednih i ostalih potencijala.

Slika 3

Cilj je visočku općinu trajno pozicionirati u sami vrh globalne mape turističkih destinacija, te stimulisati dolazak i dugotrajan boravak velikog broja turista, koji će uživati u bogatoj kulturno – historijskoj ponudi.

Slika 4

U protekle tri godine, uz sufinansiranje nadležnog Kantonalnog i Federalnog ministarstva, Općina Visoko je izdvojila oko 400.000 KM za poboljšanje pristupa najatraktivnijim turističkih lokalitetima, a najuočljiviji su novoizgrađena putna infrastruktura i modernizirana LED javna rasvjeta.

Tokom ove godine, koja je proglašena Godinom turizma na području visočke općine, planirano je ulaganje 500.000 KM u razvojne turističke projekte, o kojima će se mnogo govoriti u bliskoj budućnosti i koji će našoj lokalnoj zajednici vratiti stari sjaj, uz srdačne riječi dobrodošlice za sve koji žele da posjete Dolinu piramida, lokalitet Mili ili neko drugo historijsko područje u kraljevskom gradu koji svjedoči o viševjekovnoj multikulturalnosti.

 

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM OVDJE

 

Press Općine Visoko

Categories: Novosti