Socijalni dan

SOCIJALNI DAN

Učenici Gimnazije “Visoko” su i ove godine kao i prethodne dvije učestvovali u projektu “Socijalni dan”. Organizator ovog projekta je Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), nevladina organizacija koja okuplja srednjoškolce širom BiH u jednu veliku porodicu te kroz razne radionice, seminare i projekte radi na edukaciji i poboljšanju statusa učenika. Projektom “Socijalni dan” srednjoškolci općine Visoko su imali priliku da svoje školske klupe zamijene za radno mjesto, pritom stičući radne navike i uvid u to koliko je zapravo teško zaraditi dnevnicu. Srednjoškolci su još jednom dokazali koliku moć imaju i da žele krojiti bolju budućnost za sebe, ali i za naredne generacije.

Ove godine je u “Socijalnom danu” učestvovalo 1564 srednjoškolca iz 40 lokalnih zajednica, a iz naše škole učestvovali su učenici 2. i 3. razreda.

Učenica trećeg razreda informaciono-komunikacionog izbornog područja Azra Sorguč, koja je ujedno i koordinator Lokalnog tima Visoko ASuBiH-a, je podijelila sa nama svoje iskustvo: “Socijalni dan je najveći projekat Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnjem “Socijalnom danu” u Visokom su učestvovala 33 srednjoškolca na različitim pozicijama. Taj dan su oni svoje školske klupe zamijenili za radna mjesta i zaradili dnevnicu koja će biti uplaćena u fond “Socijalnog dana”. Fond “Socijalnog dana” dalje finansira projekte mladih u Bosni i Hercegovini. Bilo nam je odlično! U Visokom, svi koji su radili su zadovoljni svojim učešćem i prenose nam samo riječi hvale i zadovoljstva.
Zahvaljujemo se svim firmama i javnim ustanovama koje su ustupile radna mjesta srednjoškolcima na jedan dan i prenijele im znanje.”

Općina Visoko, OŠ “Kulin Ban” Visoko, Gradska biblioteka, Zavičajni muzej “Visoko”, “Vispak” d.o.o. Visoko, JU Obdanište Visoko, RTV Visoko, Gradska kafana, Pizzeria “Milano”, Shisha bar “Harem”, Zajednička advokatska kancelarija Kemala Ganića i Mehmeda Vranca, advokat Agić Suad su ove godine doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Zahvaljujemo i svim školama koje su dopustile da srednjoškolci nesmetano provedu svoj možda i prvi radni dan, a posebno direktorima i upravama škola.

Lamija Hašimović 3.e

Categories: Novosti