XIII Dani Zaima Muzaferije: Izložba radova Behaudina Selmanovića, predstava Kamernog teatra 55 i Teatar Total

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” već 13. godinu zaredom bit će održana u Zavičajnom muzeju u Visokom. Tim povodom održana je press konferencija u Umjetničkoj galeriji BiH na kojoj je prezentovan program manifestacije.

Prošlogodišnja manifestacija je otvorena izložbom radova velikana likovne bh. scene Gabrijela Jurkića, a ove godine organizatori nastavljaju tu tradiciju i žele da održe ovaj umjetnički nivo, te će pored promocije Kataloga „Tragovi“ sa prošlogodišnje manifestacije, ovogodišnje “Dane Zaima Muzaferije” otvoriti izložba izabranih slika Behaudina Selmanovića.

„Smatramo da Behaudin zaslužuje da se o njemu govori više, nego što se o njemu govorilo, odnosno šutjelo, u proteklih 30 godina, do zadnje dvije godine“, kazao je predsjednik UG “Ars Tragovi” Rasim Kadić.

A glavni govornik na otvaranju izložbe biti Behaudinov dugogodišnji prijatelj, koji ga je možda i najbolje poznavao, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović.

Drugi dan manifestacije obilježit će predstava Kamernog teatra 55  „U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje“, po tekstu Abdulaha Sidrana i u režiji Sulejmana Kupusovića.

Teatar Total ‘visočki’ način za kulturu

Povodom 40-te godišnjice od osnivanja Galerije Likum 76, treći dan manifestacije bit će otvorena retrospektivna izložba ove galerije “Pogled unazad”. Na izložbi žele prikazati sve ono što su članovi uradili i dali Visokom u ovih 40 godina.

„Visoko ne bi bilo Visoko da nema dvije kultne institucije kulture, prva je visočka galerija Likum. Izložba će prikazati vrijednost svih generacija koje su se u Visokom bavile likovnom umjetnošću i kulturom uopće“, govori predsjednik UG “Ars Tragovi“, te dodaje da mu je izrazito zadovoljstvo što će i ove godine, kao i prethodnih godina manifestacija imati premijeru predstave Teatra Total “Ćelava pjevačica” po tekstu Eugena Ionescua i u režiji Jesenka – Ese Muzaferije, sina Zaima Muzaferije.

„Teatar Total je matično pozorište koje je osnovao Zaim Muzaferija, ono održava kontinuitet ove manifestacije na ‘visočki’ način. Teatar Total je kulturno utočište koje radi svih ovih godina, koje jedno od najboljih amatersih pozorišta u BiH, ali i u regionu“, rekao je prisutnima Rasim Kadić, te dodao da ovogodišnja manifestacija predstavlja jednu zaokruženu manifestaciju onoga što je Zaim radio „bio je u i filmu i u pozorištu i ovime mu se odužujemo.“

Tarik Hodžić otvorio prve “Dane Zaima Muzaferije”

„Očekujemo da će Visoko biti centar kulturnih dešavana, a naš kulturni kontinuitet pokazuju i naši Visočani. Jedan od momaka iz Visokog koji je kao student otvorio prvu manifestaciju Dani Zaima Muzaferije, zajedno sa Džanom Pinjom – sada već etabliranom umjetnicom – ove je godine dobio specijalnu nagradu žirija na Sarejevo Film Festivalu za dokumentarni film Scream for me Sarajevo – to je naš Visočanin Tarik Hodžić. Tarik Hodžić je bio momak koji je otvorio prvu manifestaciju, bio je stipendista UG Ars Tragovi i od toga je napravio neki kvalitet. Ponosni smo na njega i žao nam je što nismo mogli da na ovogodišnjoj manifestaciji prikažemo njegov film“, upoznao je Kadić novinare sa Visočanima, kazavši i da sve što rade, nije uzalud.

Behaudin i Zaim jedan pored drugoga

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović naglašava zadovoljstvo što je ova institucija ponovo partner manifestaciji “Dani Zaima Muzaferije”, ocjenjujući da to već odavno nije lokalna kulturna manifestacija, već ima puno veći značaj za BiH. Posebno je ponosan što doprinos može dati sjećanju na Zaima Muzaferiju kojeg je i lično poznavao, nazvavši ga “dobrim licem Bosne, dobrim čovjekom Bosne”.

„Behaudin i Zaim jedan pored drugog to je velika tradicija i kultura jedne male zemlje“, kazao je za kraj Krsmanović.

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”trajat će četiri dana i bit će završena dodjelom nagrada u Galeriji Likum 76.

Categories: Fotogalerija, Novosti