Izložba 101. godina od rođenja: Srebrenka Sena Jurinac – operska diva svjetskog renomea

Plakat izložbe, Zavičajni muzej Visoko, 2022.

Izložba 101. godina od rođenja: Srebrenka Sena Jurinac – operska diva svjetskog renomea

Ove 2022. godine navršava se 101. godišnjica od rođenja Srebrenke Sene Jurinac (1921–2011)operske dive svjetskog renomea, umjetnice zvonkog lirskog soprana posebne topline i boje, ujednačenog u čitavom opsegu, snažnog i izražajnog u svim položajima, naglašene muzikalnosti i lijepe scenske pojave (Leksikon jugoslavenske muzike, 1984: 400-401).

Srebrenka Sena Jurinac rođena je u Travniku 24. novembra 1921. godine kao kći dr. Ljudevita, porijeklom varaždinskog ljekara, i majke iz Beča. Pored Travnika, djetinjstvo je provela u Lukavcu i Tuzli, nakon čega se porodica seli u Zagreb, gdje kao djevojčica uči pjevanje kod Marije Kostrenčić, a potom kod prof. Marije Borić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Diplomirala je i kao sopranistica debitirala 1942. godine u ulozi Mimi Puccinijeve opere La Boheme, nakon čega je uslijedila operska karijera fantastičnog uspona na evropskoj i svjetskoj opernoj sceni, ispunjena brojnim ulogama klasičnog opernog repertoara i izvedbama prepoznatljivim po autentičnoj interpretaciji i karakterizaciji likova svojstvenoj „divi bečkog šarma i slavenskog temperamenta“.

 

Sena Jurinac kao Grofica Rosina Almaviva u operi W.A.Mozarta "Figarov pir", 1956. (Foto: Guy Gaveti)

Sena Jurinac kao Grofica Rosina Almaviva u operi W. A. Mozarta “Figarov pir”, 1956. (Foto: Guy Gaveti)

 

Uz uloge u Mozartovim i Straussovim operama, istaknula se kao Desdemona (Otelo), Eva (Majstori pjevači), Margareta (Faust), Michaela (Carmen), Marica (Prodana nevjesta), Maria (Wozzeck) i druge. Pripada ekipi prvih opernih pjevačica koje su umjetnost opere prenijele na film i diskografiju.

Sena Jurinac je u svojoj nepunoj četrdesetogodišnjoj karijeri ostvarila je 47 uloga i oko 1300 nastupa.

Tokom 2012. godine Muzej Državne opere u  Beču uprličio je izložbu (kustosice Therese Gassner) o operskoj divi Seni Jurinac. Stota godišnjica od njenog rođenja obilježena je protekle, 2021. godine u Zavičajnom muzeju u Travniku. I ove godine, sjećanje na opersku divu „bečkog šarma i slavenskog temperamenta“ obilježava se institucionalnom saradnjom u Visokom.

Zalaganjem i entuzijazmom Ognjena Tvrtkovića, u institucionalnoj saradnji Zavičajnog muzeja Visoko, Zavičajnog muzeja Travnik i Udruženja Bosanski kulturni krug Travnik i ove godine u Bosni i Hercegovini se obilježava sjećanje na opersku divu „bečkog šarma i slavenskog temperamenta“.

 

Sena Jurinac kao Donna Elvira u operi W. A. Mozarta “Don Giovanni”, 1956. (Foto: Otto Tomann)

Postavka u Zavičajnom muzeju Visoko prezentira javnosti izložbu Srebrenke Sene Jurinac kao izložbu dokumentarnog karaktera u okviru koje je monografski prikazana arhivirana i dokumentirana biografska i stručna građa o njenom međunarodnom radu i doprinosu u autorstvu Ognjena Tvrtkovića, za koju je štampan novi dopunjeni katalog (Tekst: Aida Adžović, Ognjen Tvrtković).

U širem muzeološkom kontekstu, značaj ove izložbe ogleda se u činjenici da je Ognjen Tvrtković darovatelj kolekcije muzejske građe: vođen koncepcijom kolekcionara i istraživača kao muzički urednik, kritičar i pisac, prikupljao je građu o operskoj divi Seni Jurinac i na koncu je poklonio Zavičajnom muzeju Travnik na trajno čuvanje, obradu i izlaganje.

Zavičajni muzej Visoko: 21. 10 – 4. 11. 2022. godine.

Diskografski snimak opere “Figarov pir” W. A. Mozarta – Eksponat iz Kolekcije gramofonskih ploča fonda Sena Jurinac Zavičajnog muzeja Travnik.

 

Categories: Novosti