Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982).

Muzej Sarajeva i Zavičajni muzej – Visoko imaju čast i zadovoljstvo pozvati vas u Brusa bezistan Sarajevo na otvaranje izložbe fotografija Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982).

Izložbom se predstavljaju pažljivo odabrane fotografije fundusa Zavičajnog muzeja – Visoko: riječ je o Kolekciji fotografija 19. i 20. stoljeća iz zaostavštine Marice Vojnović s iscrpnim motivima prazničnih čestitki, gradskih veduta, pejzaža, portreta dama s inspirirajućim detaljima modne scene i etno elementima na fotografijama domaćih i stranih fotografskih ateljea, koji su djelovali krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Autorice izložbe predstavljaju četrdeset fotografskih jedinica štampanih na velikom formatu (70×100) kako bi se posmatraču mogao dočarati svijet klasične studijske/salonske fotografije i sveobuhvatni uvid u: cjelinu fotografskog snimka, pionirske korake u foto dizajnu, grafičkom dizajnu aversa ili reversa dopisne karte, dizajnu vizit-karte fotografa, izdavača dopisnice ili štambilja poštanskog saobraćaja koji se u tom periodu odvijao.

U programu otvaranja auditoriju će se obratiti promotor izložbe dr. sci. Hana Younis, nakon čega slijedi muzički performans „Impresije na portret dame“ u izvedbi violinistice Mersihe Teskeredžić.

Dobro došli!

Categories: Novosti