“Visočko ljeto 2017.”: Izložba Država Bosna i Hercegovina – domaće i strane političke elite

Sinoć je otvorena izložba konceptualnih instalacija – Država Bosna i Hercegovina – domaće i strane političke elite, autora prof. Senada J. Hodovića – muzejskog savjetnika, u prostoru Zavičajnog muzeja u Visokom.

Na otvorenju izložbe se okupio veliki broj poznatih lica, a promotor izložbe, prof. dr. Šemso Tucaković, na studiozan način, istakao je svoje viđenje postavke konceptualnih instalacija.

„Nažalost, narodi Bosne i Hercegovine su ranjivi i vijekovima su meta sila i sa istoka i sa zapada. Autor želi poslati snažnu poruku da se svi moramo probuditi, cijeniti jedni druge, živjeti jedni sa drugima i čuvati jedinu nam domovinu.

Nesposobne političke elite, koje vode Bosnu i Hercegovinu, daju idealnu šansu njenim neprijateljima da na njenom području vrše nečasne radnje i prave štetu svim njenim narodima, koji stoljećima žive zajedno.

Zbog toga autor navodi čuvenu rečenicu iz Hamleta: „Biti ili ne biti, pitanje je sad“, zaista je krajnje vrijeme da se narodi trgnu iz letargije, pogledaju u ogledalo i preuzmu stvari u svoje ruke, te izaberu političke elite koje će ih dostojno predstavljati“, naveo je, između ostalog, u svom obraćanju prof.dr. Šemso Tucaković.

Prisutnim gostima se obratio i sam autor izložbe, koji je naglasio posebnu zahvalnost Općinskoj načelnici mr.sci. Amri Babić, te cjelokupnoj Općinskoj administraciji, na neizmjernom doprinosu u organizaciji ove izložbe.

„Tema ove izložbe je, prije svega, Bosna i Hercegovina, bez granica među narodima. Ja kroz ove instalacije prikazujem i političke elite i govorim o njihovom uticaju na sveukupni život naroda u Bosni i Hercegovini. Mi smo autohtoni evropski narod, koji, nažalost, danas ima više neprijatelja nego prijatelja, ali moramo biti ponosni na svoju tradiciju i historiju.

Imat ćete priliku pogledati instalacije gdje je cjelokupno stanovništvo predstavljeno u jednom subjektu. To je primjer kod postavke Supermena, koji je moj cinični odnos prema nama svima.

Jedna persona, Supermen, predstavlja sve narode i građane Bosne i Hercegovine, odnosno, ja to vidim kao našu nonšalanciju, indolentan odnos prema našoj realnosti, jer mislimo da će neko drugi riješiti naše probleme, a u stvari ništa ne radimo.

Imate instalaciju puno pačića, tu niko nije izdvojen, jer svi smo mi, zapravo, pačići – građani BiH, koji nose iste dresove, isto izgledamo, možda se po nećemu razlikujemo i tu se ne mora niko prepoznati, odnosno, svako se može prepoznati.

Mislim da sam uspio da ne budem tendeciozan u svom prikazivanju, drago mi je zbog povoljnih kritika, naročito mi je bitna kritika profesora Tucakovića i zahvaljujem se svima koji su mi pomogli, a posebnu zahvalnost dugujem svojoj supruzi i djeci“, riječi su profesora Senada J. Hodovića.

Prof. Senad J. Hodović je jedna od dominantnijih figura na bosanskohercegovačkoj intelektualnoj sceni.

Dugo godina je obnašao funkciju direktora Zavičajnog muzeja Visoko, a u njegovoj iznimno bogatoj biografiji ističe se i podatak da je dugogodišnji predsjednik sekcije Dobrovoljnih darivatelja krvi Visoko. Krv je do sada darivao ukupno 26 puta.

Njegova biografija krunisana je Poveljom Općine Visoko, koja mu je uručena 2015. godine na Dan Općine Visoko, 29 . avgusta.

Izložba u Zavičajnom muzeju Visoko ostaje postavljena do 2. avgusta.

 

Press Općine Visoko

Categories: Novosti

Tags: ,